Kargo Gönderirken Desi Nasıl Hesaplanır?

Kargo firmaları kargo ücretlerini belirlerken Bireysel Müşteri ve Kurumsal Müşteri olarak maliyet hesaplaması yaparlar.

Kargo Gönderirken Desi Nasıl Hesaplanır?

Kargo gönderirken taşıma ücretleri, kargonun gideceği adres ve paketlenmiş halinin Kg/Desi ağırlığına göre hesaplanmaktadır.

Kargonun kg/desi ağırlığı taşıma ücretinin hesaplanmasında en büyük etkendir. Bu sebeple kargo gönderirken paketinizi mümkün olduğunca küçük şekilde ambalaj yapmanız daha az kargo ücreti ödemenizi sağlayabilir.

Desi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kargonuzun kaç desi olduğunu hesaplanabilmesi için paket ölçülerine ve ağırlığına ihtiyaç duyulur. Yurt içi ve Yurt dışı gönderimlerinde desi hesaplanırken bölünme sayısında farklılık vardır. Bu sebeple aynı kargoyu Türkiye’de bulunan bir adrese göndermek istediğinizde hesaplanan desi ile Yurt dışına göndermek istediğinizde hesaplanan desi birbirinden farklı olacaktır.

Türkiye’ de bulunan bir adrese kargo göndermek istediğinizde, kargonun paketlenmiş halinin cm cinsinden En, Derinlik ve Yükseklik ölçüleri birbiri ile çarpılmasının ardından 3000’e bölünerek kargoya ait desi ağırlığı bulunur.

Formül = En x Derinlik X Yükseklik / 3000

Örnek;

Desi hesaplamasına örnek vermek gerekirse; Eni 60cm, Derinliği 40cm, Yükseliği 40cm olan bir kargomuz olduğunu varsayalım. Yukarıdaki formüle göre bu kargonun kaç desi olduğunu aşağıdaki gibi hesaplayabiliriz.

60 X 40 X 40 = 96000 / 3000

SONUÇ = 32 DESİ

Yurt dışında bulunan bir adrese kargo göndermek istediğinizde ise desi hesaplaması, Türkiye’deki bir adrese kargo göndermekten farklı olarak ölçülerin çarpımının ardından 5000’e bölünür.

Formül = En x Derinlik X Yükseklik / 5000

Yukarıdaki örnekte yer alan paketi yurt dışında bir adrese göndermek istediğimizde ise desi hesaplaması aşağıdaki şekilde olacaktır.

60 X 40 X 40 = 96000 / 5000

SONUÇ = 19.2 DESİ