En çok Kullanılan Kargo Terimleri

Kargo firmaları bir ürün veya evrakları gönderenden teslim alarak alıcısına teslim ettiği süreçte kendi içlerinde bir çok terim kullanmaktadır.

En çok Kullanılan Kargo Terimleri

Kargo firmaları bir ürün veya evrakları gönderenden teslim alarak alıcısına teslim ettiği süreçte kendi içlerinde bir çok terim kullanmaktadır.

Bu terimlerin bir kısmını biliyor olsak da kargo firmalarının operasyon işleyişi gereği veya kısaltmalar yüzünden bazı durumlarda bu terimlerin ne olduğunu anlamakta zorlanabiliyoruz.

Bizde bu yazımızda bazı kargo terimlerinin ne anlamlara geldiğini açıklamaya çalışacağız. İşte onlardan bazıları;

Desi

Kargonun cm cinsinden en, boy ve yükseklik ölçülerinin çarpılarak yurt içi gönderilerde 3000’e, yurt dışı gönderilerde ise 5000’e bölünmesi ile bulunan kargonun hacimsel ağırlığına desi denmektedir.

Ambar Tesellüm Fişi

Kargolarınızın adresinizden alınırken kargo görevlisinin gönderen ve alıcı bilgileri ile kargo detaylarını yazarak bir kopyasını size verdiği maliye onaylı bir belgedir.

Adresten Alım

Kargonun gönderen müşterinin adresinden kargo personeli tarafından teslim alınmasına denmektedir.

Adrese Teslim

Gönderilen kargonun kargo görevlisi tarafından alıcısına adresinde teslim edilmesi işlemidir.

Hasar Tespit Tutanağı

Taşıma esnasından kargonun ambalajında yırtılma, delinme, ezilme, ıslanma v.b. hasarlar meydana gelmesi durumunda düzenlenen belgeye denmektedir

Cepcik (Koli Cebi)

Kargoya ait fatura, irsaliye v.b. belgelerin içeriğinin görünebileceği şekilde kargonun üzerinde gönderilebilmesine olanak sağlayan arka kısmı yapışkanlı şeffaf bir torbadır.

Yurtdışı Kargo gönderimlerinde ise yukarıdaki terimlerden farklı olarak aşağıda bahsettiğimiz kargo terimleri de sıkça kullanılmaktadır.

Konşimento

Konşimento, yurt dışı kargo gönderimi yaparken kargo firması tarafından hazırlanan ve üzerinde gönderici, alıcı ve kargonun parçalarına ait detayların yer aldığı belgedir.

Konşimento Numarası

Yurt dışına gönderilen her kargo için kargo firmaları konşimento numaraları oluşturur. Bu numaralar benzersizdir. Konşimento numarası kargonuzu takip edebilirsiniz.

Proforma Fatura

Proforma fatura, evrak dışında yapılan tüm yurt dışı gönderilerde hazırlanması gereken, kargoya ait içeriğin nelerden oluştuğunun ve fiyatlarının kalem kalem yer aldığı, alıcı ülkenin gümrüğüne beyan edilen belgedir.

Varış ülkesindeki gümrük yetkilileri proforma beyanını asıl kabul ederek, beyanda yer alan bilgilerden gümrük vergisi hesaplamaktadır.